Jouw bevalling

De eerste kennismaking met jullie kindje!

Bevallen, hoe zit dat? 

Samen met jouw verloskundige of gynaecoloog bespreek je jouw bevaling. Er zijn een hoop keuzes die je kan maken. Waar ga je bevallen? Wil je pijnstilling of juist een natuurlijke geboorte? Het is belangrijk om jouw wensen te bespreken. In een geboorteplan komen alle onderwerpen aan bod. Bespreek dit met jouw verloskundige. Wanneer wij bij jouw bevalling komen assisteren, is het handig wanneer het geboorteplan geprint is. Wij volgen de wensen van jou en jouw verloskundige. 

Wanneer kan ik bellen?

Je kunt ons bellen wanneer je onze zorg nodig hebt!  Bij een thuisbevalling geeft de verloskundige aan wanneer wij gebeld moeten worden. 

Bel naar 0267440033 en kies 1.

's Nachts heeft onze kraamzorg een bereikbaarheidsdienst. Zij slaapt, tot ze gebeld wordt. Een ruime vooraankondiging dat jij mogelijk ergens deze nacht zorg nodig hebt, houdt haar onnodig wakker.
Bel wanneer je over een uur zorg nodig hebt. 

Wat doen jullie bij de bevalling? 

Bij de bevalling assisteren wij jouw verloskundige. Bijvoorbeeld door iets aan te geven, helpen met verzorgen van jou, belangrijke tijden op te schrijven, foto's maken, iets te drinken halen, etc.  

Het eerste uur

In het eerste uur verandert er veel voor jou en je kindje. Wij observeren hoe het met jullie gaat. Bijvoorbeeld de ademhaling van je kindje, kleur, jouw bloedverlies etc. De verloskundige beoordeelt hoe het met je kindje gaat door middel van de Apgar score. Voor jullie baby is het fijn wanneer er zo lang mogelijk huid op huid contact is. Wij verstoren dit contact niet, tenzij de verloskundige het medisch noodzakelijk vindt.

 

Door huid op huid contact kunnen jullie je baby leren kennen. Je kindje ervaart minder stress, blijft beter op temperatuur. Om je kindje niet te laten afkoelen is het fijn wanneer de kamer waarin je bevalt niet tocht, en voldoende verwarmd is. We verwisselen een natte doek voor een droge. Als het toch fris is kan een muts op fijn zijn voor je kindje. 

Na de geboorte van de baby wordt de placenta  geboren. Meestal verlies je dan ook bloed. Gemiddeld is dat ongeveer 300 - 500 ml. Na de geboorte van de placenta trekt je baarmoeder verder samen, waardoor het bloeden stelpt. Wij helpen de verloskundige en observeren het bloedverlies. Een lege blaas maakt het jouw baarmoeder makkelijker om goed samen te trekken. 

Wat moet ik klaarleggen?

Voor je bevalling moet je een aantal dingen voorbereiden:

 

Kraampakket grijpklaar neerzetten
De rest van het kraampakket heb je nu niet nodig. Zet het grijpklaar weg. Wanneer jouw kraamverzorgende iets nodig heeft, hoef je haar alleen het pakket te wijzen. Dat is praktischer dan, de gaasjes liggen in mandje ...., de matjes liggen in .... ;) 

Welkom baby tas
Pak een tas in met de belangrijkste spulletjes die jij en je kindje nodig hebben rondom de geboorte. Wanneer je naar het ziekenhuis moet, wilt of gaat, is het fijn als je deze zo kan pakken.
Neem in ieder geval laders mee voor jouw telefoon / camera, toiletartikelen en badslippers. Wanneer je na de bevalling gaat douchen, is dat wel zo fijn. 

 

Zet klossen onder je bed en bescherm je matras
De bevalling kan beginnen met het breken van de vliezen. Leg de matrasbeschermer tussen het matras en de molton. Doe daar je onderlaken overheen.

Ga je de auto in met gebroken vliezen? Leg een onderlegger op de auto stoel, met de papieren kant naar boven. Duw hem niet onder de rugleuning. Als het matje vol loopt trekt het de onderkant van de rugleuning in...

Poliklinisch

Als je poliklinisch gaat bevallen, ga je met jouw eigen verloskundige naar het ziekenhuis om te bevallen. Je betaalt hiervoor een eigen bijdrage voor de 24 uurs opname. Meestal mag je een paar uur na de bevalling naar huis. Ook midden in de nacht. Als er een indicatie is voor zorg, komen wij thuis de opstart zorg doen. 

Ga je 's nachts naar huis? Dan kijg je minder zorg.
Als je om 23 uur bevallen bent, en om 02 uur naar huis gaat, ziet jouw zorgverzekering dit als een opname nacht. Zij kijken niet naar het aantal uren in het ziekenhuis, enkel naar de opnamedatum en ontslagdatum. Deze opnamenacht wordt in mindering gebracht op jouw aantal geïndiceerde kraamzorguren. Wel jammer als je bedenkt dat je voor de opname in het ziekenhuis een eigen bijdrage betaalt. 

Klinisch

.

 

Door huid op huid contact kunnen jullie je baby leren kennen. Je kindje ervaart minder stress, blijft beter op temperatuur. Om je kindje niet te laten afkoelen is het fijn wanneer de kamer waarin je bevalt niet tocht, en voldoende verwarmd is. We verwisselen een natte doek voor een droge. Als het toch fris is kan een mut op fijn zijn voor je kindje. 

Na de geboorte van de baby wordt de placenta  geboren. Meestal verlies je dan ook bloed. Gemiddeld is dat ongeveer 300 - 500 ml. Na de geboorte van de placenta trekt je baarmoeder verder samen, waardoor het bloeden stelpt. Wij helpen de verloskundige en observeren het bloedverlies. Een lege blaas maakt het jouw baarmoeder makkelijker om goed samen te trekken. 

De bevalling

De meeste moeders bevallen tussen de 37e en de 42 week van de zwangerschap. Beval je thuis? Dan assisteren wij jouw verloskundige bij de geboorte van jullie kindje. Beval je in het ziekenhuis? Dan komen wij zodra je thuis bent uit het ziekenhuis, bij jullie thuis de kraamzorg opstarten. Deze opstart zorg kan ook 's nachts gegeven worden. 
Weet je wanneer je gaat bevallen? Dan horen wij dit ook graag. Onze planner zorgt dat er op tijd een fijne kraamverzorgende voor je is.